Participen a la tertúlia, Laia Pèlach, regidora i portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, regidor d’Esquerra Republicana, Aurelio Sànchez de l’Associació Esfune i Jordi Capellas de l’associació Gestivida de Manresa.

Aquest mateix dijous , l’Associació Esfune va presentar al registre de l’Ajuntament una Instància de 33 folis, sobre la immediata necessitat de derogar o modificar la Ordenança Municipal sobre serveis funeraris per a adaptar-la a la Llei del Parlament de Catalunya de 2010 i la normativa europea vigent que liberalitza la prestació dels serveis funeraris.

L’ordenança actual impossibilita la lliure competència de les empreses funeràries a Girona, obligant-los a condicions com tenir tanatori propi, 5 anys d’experiència, i altres normes que són clarament il·legals i contraries a la normativa del parlament.

D’això es deriva de facto un monopoli funerari a la ciutat de Girona que origina un sobrecost per els ciutadans calculat en 1.470.000 euros l’any. Benefici que obté Mémora , més enllà del normal benefici empresarial, en funció d’aquesta situació de monopoli.

Així doncs des de la implantació de la norma catalana al 2010 l’expoli dels ciutadans que han tingut que patir una mort a Girona puja fins a 7.600.000 euros.

Aquesta situació podria ser constitutiva dels delictes de alteració del preu de les coses i d’enriquiment il·lícit per part de la empresa funerària que opera a Girona.
Tractant-se de un dret bàsic , l’Ajuntament està obligat a vetllar per la millor alternativa pels ciutadans de Girona i podria ser considerat com un suposat delicte de prevaricació administrativa i activar accions legals administratives i penals, per part dels ciutadans a través de la fiscalia o tribunals de justícia ordinaris

Del contingut de la tertúlia , podem determinar que l’actuació de l’Ajuntament de Girona no ha estat en la línia de la defensa dels drets de la ciutadania, i sí de connivència amb l’empresa Memora i que cal una rectificació immediata dels mecanismes que regulen els serveis funeraris a Girona, adaptant-la a la llei i buscant per sobre de tot el benefici dels ciutadans que es troben en una situació tan delicada com és la mort de un familiar o amic.